Διαζύγιο και παιδιά
Λίγες είναι οι στιγμές που μπορούν να συναγωνιστούν τη δυσκολία του να ανακοινώνεις στα παιδιά ότι ο γάμος των γονιών τους έφτασε στο τέρμα του.

Η διαδικασία είναι οδυνηρή, και το πώς οι γονείς θα το αντιμετωπίσουν θα επιβαρύνει ή θα βοηθήσει τα παιδιά να το αποδεχτούν. Το επιθυμό είναι να ανακοινώσουν μαζί τα νέα, αποφεύγοντας να κατηγορήσουν ο ένας τον άλλο, αλλά αναλαμβάνοντας και οι δυο την ευθύνη του χωρισμού.

Τα παιδιά θα χρειαστεί να ακούσουν στην αρχική συζήτηση αλλά και τους μήνες που θα ακολουθήσουν τα παρακάτω:

-ότι έφτασαν από κοινού στην απόφαση του διαζυγίου αφού εξάντλησαν τις προσπάθειες να διορθώσουν τη μεταξύ τους κατάσταση.

-η απόφαση είναι αποκλειστικά δική τους και δεν αφορά κάτι που έκαναν/είπαν τα παιδιά. Τα παιδιά δεν μπορούν να αλλάξουν με τη συμπεριφορά τους την απόφαση των γονιών.

-τα παιδιά πρέπει να νιώθουν ελεύθερα να εκφράζουν την αγάπη τους στο γονέα χωρίς να φοβούνται ότι έτσι πληγώνουν ή προδίδουν τον άλλο γονέα.

-όλα τα συναισθήματα είναι φυσιολογικά και αποδεκτά. Οι γονείς θα είναι πάντα πρόθυμοι να ακούσουν και να βοηθήσουν τα παιδιά όπως κι αν νιώθουν.

-οι γονείς θα παραμείνουν γονείς τους για πάντα και τίποτα δεν μπορεί να το αλλάξει αυτό.

Προσέξτε τη δική σας συμπεριφορά. Ό, τι επιλέγετε να κάνετε ή να μην κάνετε επηρεάζει τα παιδιά σε μεγάλο βαθμό. Οι επιλογές σας είτε θα τα καθησυχάσουν, είτε θα αυξήσουν το άγχος τους για το μέλλον. Οπότε:

- Μην στέλνετε μηνύματα στην/στον πρώην σας διαμέσου των παιδιών και μη ζητάτε από τα παιδιά να κρατάνε μυστικά από τον άλλο γονέα. 

-μην καυγαδίζετε μπροστά στα παιδιά σας.

-μην μιλάτε αρνητικά και μην υποτιμάτε τον άλλο γονέα στα παιδιά ή όταν ακούν τα παιδιά.

-μην παρασύρεστε σε υπερβολικά συναισθηματικές αντιδράσεις για το διαζύγιο ή για τη ζωή μετά το διαζύγιο. Το μόνο που θα πετύχετε είναι να αυξήσετε την ανασφάλεια και τον φόβο τους για το μέλλον.

-μην υπονομεύετε τη σχέση των παιδιών με τον άλλο γονέα, προσπαθώντας να τους δείξετε ότι εσείς είστε ο «καλός» γονιός, ενώ ο άλλος είναι ο «κακός».

-μην περιμένετε από τα παιδιά σας συναισθηματική υποστήριξη. Είναι δική σας ευθύνη να την προσφέρετε στον εαυτό σας και τα παιδιά σας.

-μην περιμένετε το παιδί σας να γίνει «ο άντρας» ή «η γυναίκα» του σπιτιού. Τα παιδιά πρέπει να παραμένουν παιδιά και όχι να γίνονται υποκατάστατα συντρόφου.

-αντισταθείτε στην παρόρμηση να τα κάνετε να συμμαχήσουν μαζί σας και να απορρίψουν τον άλλο γονέα,  και μην προσπαθήσετε να καταπραϋνετε τις ενοχές σας για τις συνέπειες του διαζυγίου, προσφέροντας τους πολλά δώρα και προνόμια και λιγότερα όρια.

- Κρατήστε τις καθημερινές ρουτίνες και κάνετε όσο πιο λίγες αλλαγές γίνεται.

-
 Απευθυνθείτε στον ειδικό όταν αυτό είναι χρήσιμο για την καλύτερη ένταξη       του παιδιού και του εαυτού σας

Όλοι οι γονείς ανησυχούν για τις συνέπειες που έχει ένα διαζύγιο στα παιδιά. Κανένας γονιός δεν θέλει να προκαλεί πόνο στο παιδί του. Αλλά αυτό αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής, και οι διαζευγμένοι γονείς έχουν την ευκαιρία να βοηθήσουν τα παιδιά τους να μάθουν να αντιμετωπίζουν τον πόνο. Σε κάθε δύσκολη κατάσταση κρύβεται μια πρόκληση και μια ευκαιρία για μάθηση και εξέλιξη