Η αλλαγή μέσα στο γάμο
Εδώ και αρκετά χρόνια, ο γάμος δεν φέρνει πλέον τις αλλαγές που έφερνε παλαιότερα. Τα περισσότερα ζευγάρια ζουν από πριν μαζί, μοιράζονται ήδη υποχρεώσεις και οικονομικά και πιστεύουν ότι ένα χαρτί και ένα δαχτυλίδι δεν θα φέρουν καμία αλλαγή στη σχέση τους. Κάνουν λάθος.

Αυτό που ελάχιστοι συνειδητοποιούν είναι ότι ο γάμος αλλάζει τα πάντα. Πολλοί θα διαβάζουν με δυσπιστία αυτή τη φράση, όμως είναι αλήθεια.

Αυτό που κυρίως αλλάζει μέσα μας είναι οι προσδοκίες μας. Η αλλαγή αυτή όμως γίνεται σταδιακά και ασυνείδητα, οπότε δεν έχουμε επίγνωση. Άλλες είναι οι προσδοκίες από ένα/μια σύντροφο/εραστή-ερωμένη και άλλες από ένα/μια σύζυγο. Οι προσδοκίες αποτελούν ένα πολύ σημαντικό κομμάτι του εαυτού μας, καθορίζοντας τις σχέσεις μας και επηρεάζοντας το συναίσθημα μας. Όλοι έχουμε μέσα μας αντιλήψεις για το τί σημαίνει γάμος και τί σημαίνει το να είμαι και να έχω σύζυγο.

Αναλαμβάνουμε ένα νέο ρόλο, αυτόν του/της συζύγου και κατά συνέπεια αλλάζει ο τρόπος που βλέπουμε τον εαυτό μας. Αλλάζει επίσης ο τρόπος που μας βλέπουν οι άλλοι. Η κοινωνία πλέον σε βλέπει αλλιώς (ως πιο ώριμο και υπεύθυνο) και οι γονείς του /της συντρόφου γίνονται οικογένεια (αλήθεια, τί σκέφτεστε όταν ακούτε τη λέξη πεθερά-ός;).  

Πώς μπορούμε να καταλάβουμε τί κρύβουμε στο υποσυνείδητο μας για το τί περιμένουμε από τον εαυτό μας, τον/την σύζυγο μας και τον γάμο μας;

Η απάντηση κρύβεται στον γάμο των γονιών μας. Είναι η μόνη εμπειρία που βιώσαμε για χρόνια και μας «δίδαξε» τί είναι ο γάμος. Ο γάμος των γονιών μας λειτουργεί συνειδητα και ασυνείδητα σαν πρότυπο (είτε προς μίμηση, είτε προς αποφυγή ανάλογα με το πως τον βιώσαμε). Όλοι μας λίγο ως πολύ ψάχνουμε ασυνείδητα να αναπαράγουμε τα πρότυπα που βιώσαμε. Σκεφτείτε τα δικά σας πρότυπα και αποφασίστε συνειδητά πώς θα λειτουργήσετε στο γάμο σας για να διεκδικήσετε την ευτυχία και τη συντροφικότητα.

Οπότε, ναι ένα χαρτί μπορεί να αλλάξει τη σχέση. Αποτελεί μια απόδειξη αφοσίωσης και μπορεί η ασφάλεια και η μονιμότητα που χαρίζει  να κάνει τη σχέση πιο βαθιά και δυνατή. Είναι μια υπόσχεση ανάμεσα στο ζευγάρι ότι θέλουν να είναι μαζί για πάντα, θα αντιμετωπίσουν ως σύμμαχοι τις προκλήσεις που θα τους φέρει η ζωή και θα μοιραστούν παιδιά και ευτυχία. Εάν έχετε βρει αυτό το άτομο, αφοσιωθείτε του. Οι σχέσεις των γονιών σας δεν μπορούν να καθορίσουν την επιτυχία του δικού σας γάμου. Μπορείτε να χτίσετε κάτι στέρεο και δυνατό, ανεξάρτητα από το πόσο τραυματικό ήταν το παρελθόν σας. Μπορεί να είναι το πιο σημαντικο χαρτί που θα υπογράψετε ποτέ.