Η αξία της αισιοδοξίας
Καθώς το 2016 ολοκληρώνεται, παρατηρώ γύρω μου τους ανθρώπους. Υπάρχουν τόσοι πολλοί που έχουν βιώσει απίστευτες τραγωδίες κι όμως παραμένουν αισιόδοξοι και κοιτούν μπροστά, ενώ άλλοι με προβλήματα που μπορούν να αντιμετωπιστούν, επιλέγουν να «βολεύονται» σε μια διαρκή γκρίνια και μιζέρια. Το ότι υπάρχουν πολλοί λόγοι για να αισθανόμαστε άσχημα και απαισιόδοξα δεν σημαίνει ότι πρέπει να το κάνουμε. Η αλήθεια είναι ότι η αισιοδοξία δημιουργεί ευκαιρίες, ενώ η απαισιοδοξία τις σκοτώνει. Τί είναι όμως αυτό που οι αισιόδοξοι άνθρωποι κάνουν διαφορετικό από τους υπόλοιπους;

Δεν υπεραναλύουν.
 Οι αισιόδοξοι άνθρωποι δεν επιτρέπουν στο μυαλό τους να κολλάει σε σχόλια, καταστάσεις και συμπεριφορές, νομίζοντας πως με αυτόν τον τρόπο θα καταλάβουν περισσότερα,  ενώ καταλήγουν συναισθηματικά εξουθενωμένοι έχοντας κατασπαταλήσει πολύτιμο χρόνο. Όταν επικεντρωνόμαστε εντατικά σε οτιδήποτε το μεγαλοποιούμε ή και το διαστρεβλώνουμε. Έτσι, για παράδειγμα, ένα σχόλιο που μπορεί να ήταν ένα απλό πείραγμα, μπορεί να καταλήξει να είναι μια μεγάλη προσβολή.

Αισθάνονται ευγνωμοσύνη. 
Δεν θεωρούν τίποτα δεδομένο στη ζωή τους, απολαμβάνουν όλες τις μικρές χαρές της ζωής και εκτιμούν αυτά που ήδη έχουν χωρίς να επικεντρώνονται σε αυτά που τους λείπουν. Η ευγνωμοσύνη δεν είναι μια στιγμιαία αντίδραση όταν παίρνεις αυτό που θέλεις, αλλά μια στάση ζωής όπου πάντα προσέχεις και τα πιο μικρά καλά και μπορείς να δεις κάτι θετικό και στις πιο δυσάρεστες καταστάσεις.

Επιτρέπουν στον εαυτό τους να είναι άνθρωποι.
 Αυτό σημαίνει ότι νιώθουν όλη τη γκάμα των συναισθημάτων, συμπεριλαμβανομένων και των αρνητικών συναισθημάτων που οι περισσότεροι προσπαθούν να αποφύγουν. Όταν προσπαθούμε να διώξουμε (συνήθως θάβοντας βαθιά μέσα μας) τα αρνητικά συναισθήματα, και καταφέρνουμε να τα μουδιάσουμε, άθελα μας μπλοκάρουμε και τα θετικά. Χρειάζεται να δώσουμε στον εαυτό μας την άδεια να είναι άνθρωπος και να νιώθουμε όλα τα συναισθήματα αν θέλουμε να είμαστε ψυχικά υγιείς.  

Κάνουν συνειδητές επιλογές. 
Γνωρίζουν ότι πάντα έχουμε επιλογές. Μπορεί να μην έχουμε επιλέξει να μας συμβεί κάτι, αλλά και πάλι μπορούμε να επιλέξουμε το πώς θα το αντιμετωπίσουμε. Επιλέγουν να αντιμετωπίσουν μια αποτυχία όχι ως καταστροφή, αλλά ως ευκαιρία για εξέλιξη.

Εκτιμούν και τα μικρά βήματα προόδου. 
Γνωρίζουν ότι κάθε βήμα όσο μικρό κι αν είναι, τους φέρνει πιο κοντά στον στόχο τους.

Αποφεύγουν τους τοξικούς ανθρώπους. 
Η αισιοδοξία (όπως και η απαιδιοδοξία) είναι κολλητική. Υπάρχουν άνθρωποι που συντηρούν μια στάση απέναντι στη ζωή μίζερη και παθητική. Οι αισιόδοξοι άνθρωποι επιλέγουν με προσοχή τους φίλους τους και περιορίζουν το χρόνο που αφιερώνουν σε ανθρώπους που τους αποστραγγίζουν συναισθηματικά.

Σύμφωνα με έρευνες, οι αισιόδοξοι άνθρωποι είναι πιο υγιείς, πιο πλούσιοι και πιο ευτυχισμένοι. Όταν αντιμετωπίζουν μια δυσκολία την αποδεχονται ως πρόκληση και ευκαιρία να πλουτίσουν σε μάθηση και εμπειρίες. Τολμούν ακόμα και κάνουν πράγματα που δεν φαντάζονταν ότι θα κατάφερναν.

Το να πιστεύεις ότι καλά πράγματα θα συμβούν, σε οδηγεί στο να αναλάβεις δράση που θα οδηγήσει σε καλά αποτελέσματα. Το να περιμένεις πάντα το αρνητικό δεν σε προετοιμάζει για αυτό (όπως θέλουν πολλοί να πιστεύουν), αλλά σε κάνει να αισθάνεσαι θύμα και σε αποδυναμώνει με αποτέλεσμα να μην αναλαμβάνεις καμία δράση και να οδηγείσαι με μαθηματική ακρίβεια σε αυτό που ήθελες να αποφύγεις.

Έχουμε περισσότερη δύναμη από όση νομίζουμε. Μπορεί μερικές φορές να βλέπουμε το ποτήρι μισοάδειο, αλλά έχουμε την επιλογή: να το δεχτούμε μοιρολατρικά ή να το γεμίσουμε μόνοι μας.