Το μυστικό της ευτυχίας
Καθώς μπαίνουμε για τα καλά στην εορταστική περίοδο, η ατμόσφαιρα γύρω μας αλλάζει. Απολαμβάνουμε μελομακάρονα και κουραμπιέδες, οι βιτρίνες στολίζονται, τα παιδιά ετοιμάζουν λίστες για τον άγιο Βασίλη, και σχεδιάζονται οικογενειακά και φιλικά τραπέζια. Πολλοί περιμένουν τις γιορτές με χαρά, ενώ άλλοι αδιαφορούν ή και δυσφορούν ανάλογα με τις αναμνήσεις και τα βιώματα που έχουν συνδέσει με την περίοδο αυτή.

Το τέλος του έτους και η έλευση του νέου πυροδοτούν συναισθήματα νοσταλγίας και ελπίδας, πικρίας και φόβου, αισιοδοξίας και αγωνίας, αναθεωρούμε τη χρονιά που πέρασε και τις εμπειρίες που βιώσαμε και ευχόμαστε υγεία και ευτυχία για τον χρόνο που έρχεται.

Τί είναι όμως αυτό που μας κρατά υγιείς και ευτυχισμένους στη ζωή μας πρακτικά;

Σε μια πρόσφατη έρευνα, έφηβοι ρωτήθηκαν ποιοί είναι οι στόχοι τους για το μέλλον. Το 80% απάντησαν το να αποκτήσουν πολλά χρήματα, ενώ το 50% να γίνουν διάσημοι (κάποιοι τα ήθελαν και τα δύο).

Μια πολύτιμη και μοναδική έρευνα έρχεται να μας δώσει απαντήσεις. Η έρευνα του Harvard για την εξέλιξη της ενήλικης ζωής (Harvard Study of Adult Development) είναι η πιο μακροχρόνια έρευνα που έχει γίνει ποτέ. Για 75 χρόνια, οι ζωές 724 ανθρώπων μελετήθηκαν εξονυχιστικά χρόνο με το χρόνο, λαμβανόντας υπ’όψιν την προσωπική, την επαγγελματική ζωή και την υγεία. Έρευνες σαν αυτή είναι εξαιρετικά σπάνιες. Ξεκίνησε το 1938, ακολουθώντας τις ζωές 2 γκρουπ αντρών. Το πρώτο γκρουπ αποτελούνταν από τελειόφοιτους του  Harvard οι οποίοι αποφοίτησαν κατά τη διάρκεια του Β παγκοσμίου πολέμου και οι περισσότεροι στη συνέχεια πολέμησαν. Το 2ο γκρουπ αποτελούνταν από εφήβους από τις πιο φτωχές και υποβαθμισμένες περιοχές, και από οικογένειες με πολλά κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα. Η έρευνα συμπεριέλαβε ιατρικές εξετάσεις, εγκεφαλογραφήματα, συνεντεύξεις με γονείς και αργότερα συντρόφους/συζύγους καθώς και τα παιδιά τους.

Ποιό ήταν λοιπόν το αποτέλεσμα;
Το συμπέρασμα ήταν ότι αυτό που μετράει στη ζωή αν θέλουμε να είμαστε υγιείς και χαρούμενοι είναι οι καλές, ουσιαστικές, και ειλικρινείς σχέσεις. Αυτό. Τελεία.

Οι άνθρωποι που έχουν πιο καλές σχέσεις στην προσωπική, επαγγελματική και κοινωνική τους ζωή είναι πιο ευτυχισμένοι, πιο υγιείς και ζουν περισσότερο. Από την άλλη πλευρά, οι άνθρωποι που βιώνουν μια ανεπιθύμητη μοναξιά και απομόνωση, είναι πιο δυστυχισμένοι, η υγεία τους φθίνει απο τη μέση ηλικία, ο εγκέφαλος τους  εκφυλίζεται νωρίτερα, και γενικά ζουν λιγότερο.

Αυτό που πρέπει να ξεκαθαριστεί είναι ότι μοναξιά μπορεί να βιώσει κανείς και μέσα στο γάμο, και ανάμεσα σε κόσμο, άρα δεν είναι ο αριθμός των φίλων που μετράει αλλά η ποιότητα των σχέσεων. Το να ζεις μέσα σε ένταση, κάνει κακό στην υγεία. Ένας κακός γάμος έχει βρεθεί ότι είναι πιο επιβλαβής για την υγεία από ένα διαζύγιο. Σύμφωνα με την έρευνα, οι άνθρωποι που είχαν πιο ικανοποιητικές σχέσεις στα 50 τους χρόνια, ήταν και πιο υγιείς στα 80 τους.

Οι καλές σχέσεις, δεν προστατεύουν απλώς τη σωματική μας υγεία αλλά και τις εγκεφαλικές μας λειτουργίες. Εάν στα 80 ζεις σε μια σχέση ζεστή και υποστηρικτική, έχεις καλύτερη μνήμη. Και είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι και οι καλές σχέσεις έχουν τις συγκρούσεις, και τις μικρές και μεγάλες κρίσεις τους. Η διαφορά είναι ότι αυτά τα ζευγάρια παρά τις συγκρούσεις τους, ξέρουν ότι μπορούν να βασιστούν ο ένας στον άλλο όταν χρειαστεί.

Το συμπέρασμα που συνδέει τις καλές σχέσεις με την καλή υγεία δεν είναι κάτι νέο. Είναι όμως πολύ δύσκολο να το πετύχεις και να το διατηρήσεις. Οι σχέσεις είναι δύσκολες και πολύπλοκες και απαιτούν πολύ και συνεχή δουλειά για να διατηρηθούν και να εξελιχθούν. Μπορεί να πιστεύουμε ότι η φήμη και το χρήμα είναι αυτά που θα φέρουν ευτυχία αλλά και μέσα από επίσημη έρευνα αναγνωρίζουμε πλέον ότι η καλή ζωή χτίζεται πάνω σε στέρεες σχέσεις.

Κοιτάξτε γύρω σας και μέσα σας και παραδεχτείτε πόσο καλές σχέσεις έχετε. Αναθεωρείστε τον τρόπο που ζείτε και δώστε έμφαση στους ανθρώπους σας, είστε πραγματικά δίπλα τους; Ίσως, το καλύτερο δώρο που θα προσφέρετε αυτές τις γιορτές δεν μπορεί να μπει σε κουτί αλλά είναι το πιο πολύτιμο : η ζεστή, αυθεντική παρουσία σας στη ζωή τους. Μπορείτε να σκεφτείτε κάτι καλύτερο από αυτό;