Απιστία

Κολώνη Παναγιώτα • 11 Ιουνίου 2019
Απιστία

Όταν αποκαλύπτεται μια απιστία ο κόσμος μας γκρεμίζεται. Τα συναισθήματα που κυριαρχούν είναι πόνος (συχνά με σκέψεις αυτοκτονίας), στρες και ένα βαθύ αίσθημα απώλειας και προδοσίας. Το πληγωμένο μέλος μπορεί να προσπαθεί εμμονικά να ανακαλύψει όσες περισσότερες λεπτομέρειες μπορεί, χάνει το αίσθημα της εμπιστοσύνης, ψάχνει διαρκώς για αποδείξεις συνέχισης του δεσμού, βρίσκεται διαρκώς σε υπερένταση και υποφέρει από εικόνες που ‘φλασάρουν’ ξαφνικά στο μυαλό του σχετικά με τον παράνομο δεσμό.


Τα άτομα που τραυματίζονται πιο βαριά είναι αυτά που είχαν απόλυτη εμπιστοσύνη στον/στην σύντροφο τους και ήταν τα πιο ανύποπτα. Από την άλλη μεριά, το άτομο που διέπραξε την απιστία φοβάται ότι θα τιμωρείται για πάντα για την πράξη του, ενώ παλεύει με αισθήματα ντροπής και ενοχών. Τα καλά νέα είναι ότι η πλειοψηφία των σχέσεων όχι μόνο επιβιώνει μετά από μια απιστία, αλλά πολλές σχέσεις γίνονται πιο δυνατές και ουσιαστικές μετά από καλή θεραπεία.

Οι λόγοι της απιστίας είναι ποικίλοι και πολύπλοκοι:


  1. Η απιστία παρατηρείται τόσο σε σχέσεις που επικρατεί δυσφορία, όσο και σε άτομα που έχουν χαμηλή αυτοεκτίμηση και διακατέχονται από δυσαρέσκεια για τον εαυτό τους.
  2. Εκτός από τη χαμηλή αυτοεκτίμηση, άλλοι λόγοι που οδηγούν στην απιστία μπορεί να είναι η έλλειψη τρυφερότητας, η αποφυγή των συγκρούσεων, ή και ένα περιβάλλον που επικροτεί την απιστία.
  3. Επίσης οι μελέτες δείχνουν ότι το φαινόμενο παρατηρείται πιο συχνά σε περιόδους σημαντικών αλλαγών στη ζωή όπως την περίοδο που το ζευγάρι αποκτά παιδί ή όταν τα παιδιά φεύγουν από το σπίτι.
  4. Μερικές φορές η απιστία αποτελεί μια διέξοδο από μια δυστυχισμένη σχέση. Συνήθως το εμπλεγμένο άτομο θα ‘ξαναγράψει’ μέσα του την ιστορία του γάμου του προκειμένου να δικαιολογήσει τη νέα σχέση.
  5. Στη σημερινή εποχή των social media και της τεχνολογίας έχει παρουσιαστεί ένα νέο είδος απιστίας που ονομάζεται ‘συναισθηματική απιστία’. Άτομα που ποτέ δεν σκόπευαν να απιστήσουν ξεπερνούν τη λεπτή γραμμή που χωρίζει την πλατωνική από την ρομαντική σχέση, κυρίως στο χώρο της εργασίας και στο διαδίκτυο. Η συναισθηματική απιστία διαφέρει από την πλατωνική φιλία στο ότι:
  • υπάρχει μεγαλύτερη συναισθηματική οικειότητα από ότι στη μόνιμη σχέση,
  • το εμπλεγμένο άτομο δρα με μυστικότητα και
  • συνήθως υπάρχει σεξουαλική χημεία. Οι διαδικτυακοί δεσμοί προκαλούν μεγάλο πλήγμα κι ας μην υπάρχει σωματική επαφή.


Τα λάθη που μπορεί να κάνουμε όταν ανακαλύπτουμε την απιστία:


  • Να προχωρήσουμε παρορμητικά σε άμεση διακοπή της σχέσης.
  • να αποδώσουμε ευθύνη μόνο στο άτομο που διέπραξε την απιστία.
  • να αρνηθούμε την προσπάθεια για κατανόηση των λόγων που οδήγησαν τη σχέση σε αυτή την κατάσταση.
  • να θεωρούμε ότι το πληγωμένο μέλος πρέπει να το ξεπεράσει σύντομα.
  • να μην δεχόμαστε να κατανοήσουμε πόσο δύσκολο είναι να επουλωθεί το τραύμα μιας απιστίας.


Είναι σημαντικό να αναγνωριστεί η κατάσταση του γάμου πριν την απιστία και πιο συγκεκριμμένα τί έφερνε το κάθε μέλος στη σχέση. Το πληγωμένο μέλος έρχεται αντιμέτωπο με την πολύ δύσκολη απόφαση για το μέλλον της σχέσης τη στιγμή που αισθάνεται απόλυτα ευάλωτο και εκτεθειμενο στο ενδεχόμενο μιας ακόμα προδοσίας. Η οργή που νιώθει μπορεί να είναι τόσο κατακλυσμιαία που αδυνατεί να συγκεντρωθεί σε μια συνεργασία με τον ‘δράστη’. Σε αυτή τη φάση μια απόσταση θα ωφελήσει μαζί με την επιβεβαίωση ότι η εξωσυζυγική σχέση έχει τελειώσει και δεν υπάρχει κανενός είδος επικοινωνία μεταξύ τους.


Η θλίψη, η προδοσία, η έλλειψη εμπιστοσύνης και η οργή είναι τα συναισθήματα με τα οποία παλεύει το πληγωμένο μέλος. Και όταν καταφέρει να προχωρήσει, μπορεί μια εικόνα του τρίτου προσώπου ή του εξωσυζυγικού δεσμού να έρθει ξαφνικά και απροσδόκητα και να το κάνει να νιώσει σαν να πηγαίνει πίσω στην αρχή. Όσο επώδυνες κι αν είναι, τέτοιες υποτροπές είναι αναμενόμενες. Ο δρόμος για την επανόρθωση δεν είναι μια ευθεία. Περιβάλλεται από εμπόδια, έχει τα πάνω και τα κάτω του, είναι δυο βήματα μπροστά και ένα πίσω. Δείξτε υπομονή και μην παραιτείστε.


Η απιστία είναι ένα γεγονός που δεν θα ξεχάσετε ποτέ αλλά η συγχώρεση είναι απαραίτητη. Όχι για το άτομο που απίστησε αλλά για τον εαυτό σας επειδή το να παραμένεις γαντζωμένος σε ένα τραύμα δεν σας προστατεύει από το να ξαναγίνει, αλλά σας κρατάει δεμένους στο παρελθόν. Είναι κακό για την σωματική και την ψυχική υγεία. Δεν μπορεί να υπάρξει ουσιαστική σχέση αν μένουμε προσκολλημένοι στο παρελθόν. Η ζωή γίνεται πιο δύσκολη όταν χτίζουμε οχυρά ανάμεσα σε εμάς και το σύντροφο μας. Αν υπάρχει συγχώρεση, υπάρχει απελευθέρωση και η δυνατότητα για αγάπη. Αφήνοντας πίσω μας τον πόνο του παρελθόντος, βρίσκουμε χώρο για ευτυχία στο παρόν. Η συγχώρεση δεν προορίζεται για το άπιστο μέλος, είναι ένα δώρο που τα θύματα της απιστίας μπορούν να προσφέρουν στον εαυτό τους.

Το μυστικό της ευτυχίας
Από Κολώνη Παναγιώτα 11 Ιουνίου 2019
Οι άνθρωποι που έχουν πιο καλές σχέσεις στην προσωπική, επαγγελματική και κοινωνική τους ζωή είναι πιο ευτυχισμένοι, πιο υγιείς και ζουν περισσότερο. Από την άλλη πλευρά, οι άνθρωποι που βιώνουν μια ανεπιθύμητη μοναξιά και απομόνωση, είναι πιο δυστυχισμένοι, η υγεία τους φθίνει απο τη μέση ηλικία, ο εγκέφαλος τους εκφυλίζεται νωρίτερα, και γενικά ζουν λιγότερο.
Διαζύγιο και παιδιά
Από Κολώνη Παναγιώτα 11 Ιουνίου 2019
Η διαδικασία είναι οδυνηρή, και το πώς οι γονείς θα το αντιμετωπίσουν θα επιβαρύνει ή θα βοηθήσει τα παιδιά να το αποδεχτούν. Το επιθυμό είναι να ανακοινώσουν μαζί τα νέα, αποφεύγοντας να κατηγορήσουν ο ένας τον άλλο, αλλά αναλαμβάνοντας και οι δυο την ευθύνη του χωρισμού.
Θάνατος - Απώλεια
Από Κολώνη Παναγιώτα 11 Ιουνίου 2019
Η ζωή είναι μια μακριά σειρά από απώλειες. Στη διάρκεια της ζωής μας θα θρηνήσουμε σχέσεις, ανθρώπους, όνειρα, δουλειές, απώλειες μικρότερες και μεγαλύτερες που θα μας αλλάζουν με το πέρασμα τους.
Περισσότερα Άρθρα